söndag 24 januari 2010

Specialiteter från Baskien

Igår kväll blev vi bjudna på baskiska specialiteter som våra vänner hade tagit med sig från sin julresa till Saint-Jean-de-Luz (på gränsen mellan Frankrike och Spanien). Väldigt spännande och vi fick bl a snittar med min favorit; sardeller, som jag glömde ta foto på samt

Gulas (falsk ål). Den äkta mini-ålen är svindyr och finns knappt att få tag i, så istället gör man falsk ål på fiskkött och de ser ut så här. Tillagade med bl a vitlök och olja. Väldigt gott.

Iiiskallt friskt vitt vin!

Chipirones, eller som det heter på baskiska Txipiroiak (bläckfisk i bläcksås). Det såg helläskigt ut, men smakade underbart. Bläckfisken var tillredd av vår väns pappa i Baskien och den var så fin och mör (kan man säga det om fisk?). Såsen var gjord av tomat, lök, grönsaker samt bläck. Riktigt spännande!

Till dessert blev det något vi slapp vara konfunderade över... en äkta svensk Frödinge princessbakelse som vi hade "tillagat".

Idag är vi bjudna på eftermiddagsfika hos våra finska kompisar. Det vankas superstora finska kanelbullar. Men först, frukost med ägg och löksill. Trevlig söndag på er!

Inga kommentarer: